Yksinäinen totuus
Joukossa tyhmyys tiivistyy - tuo kulunut sanonta kuuluu. Mutta mitä tyhmyydellä tarkoitetaan? Jos tyhmyys on viisauden puutetta ja viisaus totuuden näkemistä, niin tyhmyys olisi silloin totuuden vierastamista. Joukkoontuneen ihmisryhmän taipumuksena on siten väistellä totuutta.
Yksi ilmiö tähän liittyen syntyy kun joku joutuu syystä tai toisesta liittymään uuteen ryhmään ihmisiä. Silloin harmillisen usein odotetaan, että joukkoon liittyvä on samanlainen kuin muutkin samassa tilanteessa kohdatut ihmiset. Ennakkoluuloista siis kysymys. Katsotaanpa pari esimerkkiä.
Olet harrastanut purjehtimista jo vuosia ja kokemusta on paljon. Sitten muuttuvat elämäntilanteet heittävät sinut vieraalle paikkakunnalle ja haluat liittyä mukaan paikalliseen pursiseuraan. Uutena jäsenenä sinut otetaan kyllä ystävällisesti vastaan, mutta oletetaan, että olet juuri aloittanut harrastuksen.
Olet ollut yrittäjänä jo vuosikausia ja kansainvälistä kokemustakin on paljon. Sitten muuttuvat elämäntilanteet heittävät sinut työttömäksi, saat uuden yritysidean ja haet starttirahaa. Sinun täytyy kuitenkin mennä yritysneuvojan luo haastateltavaksi ja hän asennoituu sinuun kuin olisit kampaaja, joka on juuri päättänyt aloittaa itsenäisenä kivijalkayrittäjänä.
Olet ollut sekä taloyhtiöiden hallituksissa että asukasisännöitsijänä ja kokemusta on paljon. Sitten muuttuvat elämäntilanteet heittävät sinut hakemaan vuokra-asuntoa ja vuokranantaja kohtelee sinua kuin olisit parikymppinen nuori hakemassa ensiasuntoa itselleen.
Olet turhautunut sosiaalisen median pinnallisuuteen, arvokkaan aikasi varastamiseen ja oman elämäsi kaupalliseen hyödyntämiseen ja päätät irrottautua somen tarjoamasta pseudo-yhteisöllisyydestä. Haluat silti osallistua ja saada tietoja yhteiskunnan asioista ja tilaat uutiskirjeen sähköpostiisi. Siinä kuitenkin sinua kohdellaan kuin käyttäisit itsestäänselvyytenä somea järjestön viestien jakamiseen.
Mikä siis saa ihmisen suhtautumaan ennakkoluuloisesti vieraaseen? Miksi toinen halutaan aina nähdä samanlaisena kuin muutkin kohdatut ihmiset? Ehkä tämä liittyy turvallisuuden tarpeeseen? Erilaisuus rikkoo sen tutun ja turvallisen mielikuvan, jonka on luonut ympärillään olevista ihmisistä. Turvallisuuden tarve estää totuuden näkemistä. Mitä suurempi turvallisuuden tarve, sitä voimakkaampi on tarve olla näkemättä totuus ihmisten erilaisuudesta.
Edellä mainituissa esimerkeissä ihminen on joko syrjäytynyt tai itse halunnut muuttuviin elämäntilanteisiin. Se kertoo jo itsessään turvattomuuden mahdollisuudesta ja kyvystä sen sietämiseen. Helpompaa olisi vaipua samuuden sumuun. Epävarmuuteen heittäytyminen saattaakin kertoa pyrkimyksestä totuuden ja erilaisuuden ymmärtämiseen. Totuuden etsijän kohtalona onkin usein kulkea yksin.