Valeita ja väärinymmärrystä
YLE:n uudessa ajankohtaisohjelmassa Marja Sannikka etsii totuutta. Ensinmäisessä jaksossa kerrottiin, että poliitikot valehtelevat - aina. Ei kovin lohdullista, vaikka kuulemma toivoakin on, että ihmiset vielä joskus tähän kyllästyvät. Mutta kumpi on pahempi: poliitikot valehtelevat vai ymmärtävät tahallaan väärin? Faktat voi aina tarkistaa, mutta minkäs teet, jos joku ymmärtää väärin?
Väärinymmärrystä tapahtuu noin yleensäkin paljon oli se sitten kyvyn puutetta tai tahallista. Pari esimerkkiä tämän sunnuntain Hesarista.
Annamari Sipilä kirjoittaa provosoivasti autoilijoiden ylimielisestä asenteesta ja siitä, josko ajolupa heltiäisi vasta kun on osoittanut siihen sopivaa luonnetta:
"Moniin työpaikkoihin vaaditaan nykyään psykologiset testit. Miksi ei siis myös ajokorttiin. Kortti jatkossa vain niille, jotka läpäisevät ajo-, teoria- ja luonnetestit."
Ilmastonmuutoksen torjuntaankin voisi laittaa päästökiintiöt:
"Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että mitä enemmän naisella on lapsia, sitä pienempi on ajokilometrikiintiö."
Heti ensimmäinen kommentoija sitten kertoo miten taitava kuski hän on kun ajaa 60.000 km vuodessa eli yli kolme kertaa enemmän kuin keskiverto päästötupruttelija. Lait pitäisi vielä muuttaa kuulemma niin, että hänen edellään ajavat siirtyvät bussipysäkille pois edestä. Löytyypä asennetta!
Toisessa mielipidekirjoituksessa nainen kertoo, miten miehet katoavat kun hän ehdottaa hyvänkin parisuhteen jatkuessa lapsien tekemistä.
"Silloin olen aina saanut kuulla, että kumppanini ei halua sitoutua, hän haluaa kokeilla polyamorista suhdetta tai etteivät emotionaaliset kyvyt riitä perheen perustamiseen."
Tähän sitten tulee kommenteissa roppakaupalla ohjeita siitä, miten hänen tulisi toimia kun etsii uutta kumppania. Miettisivät itse myös sitä, miltä tuntuisi saada ohjeita muilta, vaikka ei ole niitä pyytänyt.
Lukemisen ymmärtämisen ei luulisi olevan ongelma maassa, jonka koulutustaso on maailman huippuluokkaa. Asenteissa on vikaa. Luova kokeminen kateissa.