Väärinymmärrysteatteri
Joka seurasi eilen eduskunnan potilasturvallisuuslakia käsittelevää täysistuntoa ei voinut välttyä näkemästä arvotonta teatteria, jossa aikuiset ihmiset sättivät toisiaan ja tekivät itsensä naurunalaisiksi tahallisen väärin ymmärryksen koko paletilla.
Surullista todeta, että joillekin ei ihmisen elämä ole minkään arvoista, koska siitähän tuossa lakiesityksessä oli pohjimmiltaan kysymys. Miten suojataan ihmisten elämä. Jäi vain poliittisen teatterin varjoon.
Niinhän siinä kävi, että taas aihe väännettiin kysymykseksi rahasta, vaikka tarkoitus oli varmistaa, että sinänsä oikeutettu lakko ei estä elämän suojeluun tarvittavaa työtä. Rahalla se kaikki muka ratkaistaan aina. Jostain se raha aina pitää ottaa. Jos ei omasta taskusta löydy, pitää ottaa jonkun toisen taskusta. Sitähän politiikka on.
Sairaanhoitajien palkankorotuksia perustellaan sillä, että he tekevät jo osan lääkäreiden työstä. Jos siis lääkärit ajelevat Tesloilla, niin pitäähän hoitajienkin.
Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että Suomessa terveydenhuollon hoitovirheisiin(*) ja niiden seurauksiin palaa rahaa yli 1 miljardi vuodessa. Osansa tästä voi varmaankin panna molempien ammattiryhmien piikkiin.
Kunpa joku voisi kysyä nyt, miten siitä miljardista voisi nipistää edes vähän. Ei varmasti kenelläkään mitään sitä vastaan, että siirretään se hoitajien palkkoihin. Ajelkoon sitten Tesloillaan.
No, ei se kuitenkaan poliitikkojen teatteria lopeta. Väärin ymmärrettävää maailmassa kyllä riittää.
(*) Hoitovirheitä kutsutaan terveydenhuollossa poikkeamiksi. Virhe ei kuulosta kivalta. Virhe kun voi johtaa ajatukseen vastuusta. Hoitohenkilökunnalle on tähdennetty, että 'poikkeamien' käsittelyssä ei saa syyllistää ketään. Varmaan, koska syyllisyyskin voi johtaa ajatukseen vastuusta.