Situ-vaalit

23.01.2022

Tänään on sitten vihdoin vaalipäivä. Yhtä historiallinen päivä kuin oli tammikuussa 2022 järjestetyt sote-vaalit. Situ-uudistus on vihdoin saatu maaliin ja sisäisen turvallisuuden palvelujärjestelmän toivotaan astuvaan uuteen uljaaseen aikaan.

Vaaleja on edeltänyt vaalikampanja, jossa puolueet ovat tuoneet esille omia linjojaan situ-järjestelmän uudistamiseksi.

Perinteiset vasemmistopuolueet uskovat julkisen vallan tarjoavan parhaat mahdollisuudet turvallisuuden takaamiseksi yhdenvertaisesti kaikille kansalaisille. Keskusta kannattaa hajautettua mallia, jossa joka kunnassa pitää olla vähintään yksi putka.

Kokoomus puolustaa monituottajamallia, jossa kansalaisille annetaan valinnanvapaus hankkia turvallisuuspalvelut myös yksityisiltä yrityksiltä, jotka toimivat kustannustehokkaammin kuin julkinen sektori. Tämä voidaan toteuttaa myös palvelusetelillä.

Perussuomalaisten vaaliteemana on ollut perinteinen Suomi ensin, jossa vaaditaan situ-palveluita kansallisuusperusteiseksi. Sen lisäksi se ja muut kansallismieliset ryhmät (mukaan lukien uusi perussuomalaisista irtaantunut Et sä mua määrää-puolue) tukevat kolmannen sektorin katupartiotoimintaa yleisen turvallisuuden tunteen nostattamiseksi.

Vaaleja on edeltänyt vilkas keskustelu mediassa eri puolueiden kannatuspotentiaalista verrattuna edellisiin kunta-, alue-, eduskunta-, presidentin- ja eurovaaleihin. Gallupit povaavat voittajiksi edellisissä eurovaaleissa menestyneitä. Niistähän on aikaa muutama kuukausi, joten aikaisempi kannatus tullee siivittämään voittajia asiantuntijoiden mukaan. YLE ja muut kanavat seuraavat eri puolueiden vaalivalvojaistunnelmia tiiviisti.

Kyseessä on yksi merkittävimmistä uudistuksistamme, jonka uskotaan vastaavan viime aikaisen yhteiskunnallisen kehityksen haasteisiin. On ollut jo pitkään tiedossa, että sisäisen turvallisuuden kantokyky on uhattuna johtuen somen vauhdittamasta sivistys- ja moraalikadosta, jonka johdosta yhä suurempi määrä ihmisiä on kadottamassa kyvyn empatiaan ja yhteisöllisyyteen.

Yleinen luottamus ja turvallisuuden tunne on heikentymässä kansalaisten keskuudessa ja oikeuden ottaminen omiin käsiin on yleistynyt yksilönvapauden korostuessa. Situ-järjestelmän rahoitusta pitää siksi lisätä ja vaaleissahan on kysymys aina siitä, kenelle annetaan valtaa päättää rahojen käytöstä ja palveluiden painotuksesta.

Jäämme odottamaan jännittyneinä, mitä puoluetta juhlitaan tänään näiden historiallisten vaalien suurimpana voittajana. Vaalikampanjoiden onnistumisista voitaneen lukea ensi viikolla politiikan erikoistoimittajilta ja muut analyysit some-asiantuntijoilta.

Seuraava uudistus edustuksellisen demokratian vahvistamiseksi onkin sitten muutaman vuoden päästä tulossa olevat ultu-vaalit, jossa valitaan edustajat päättämään ulkoisen turvallisuuden järjestelmästä ja rahoituksesta. Ellei sitten sotu-uudistusta saada maaliin ennen sitä.