Kutsunnat kaikille
Saksalainen sosiologi Hartmut Rosa kertoo Hesarissa hallinnan paradoksista. Haluamme hallita hallitsematonta, mutta kun se muuttuu hallittavaksi, siitä tulee tylsää. Tämä johtaa spiraalimaiseen kierteeseen, jossa vallitsee ainainen tehokkuuden ja kiihtymisen vaatimus. Siksi olemme jumissa jatkuvaan talouskasvuun ja sen seurauksena ympäristökatastrofit.
Mistähän se hallinnan tarve oikein sitten syntyy? Onko joku vinksallaan ihmisessä, kun se haluaa hallita kaikkea? Onko epävarmuuden sietämisessä joku pielessä?
Varmaan sen ymmärtää, kun on kysymys perustarpeista. Ikävältähän se tuntuu kun on nälkä, jano tai kylmä.
Mutta eikö juuri rikkaissa länsimaissa nämä ole selätetty ja varsinkin niissä piireissä, joilla se hallinnan tarve tuntuu olevan kaikkein suurin? Luulisi, että kun sapuskaa riittää vaikka muille jakaa ja on katto pään päällä, niin se riittäisi. Mutta riittävä ei taida kuulua sen vallitsevan taloustieteen käsitteisiin, jonka hedelmistä nämä nauttivat.
Hartmut Rosa sanookin, että
"Pitäisi siis kokonaan vaihtaa maailmassa olemisen ja maailmaan suhtautumisen tapa. Aktiivista ja passiivista pitäisi siirtyä mediumiin, puoliväliin."
Keskitie kunniaan! Näinhän sanoi jo eräs intialainen prinssikin 2.500 vuotta sitten, joten ei mitään uutta auringon alla. Ehkä kannattaisi palata niihin muihinkin juttuihin, joista tämä kertoi. Turha keksiä pyörää uudelleen. Maailmassa olemisen tavastahan hän juuri kertoi.
On keskusteltu siitä, että armeijan kutsunnat pitäisi laajentaa koskemaan kaikkia, eli siis myös naissukupuolisia nuoria. Ajatusta voisi kehittää seuraavasti.
Järjestetään kutsunnat kaikille täysikäisille. Arviot kelpoisuudesta tekisi raati, johon kuuluisivat lääkäri, psykologi ja sosiologi. Arvioitavana olisi kutsutun taipumus sietää epävarmuutta ja minkälaisia hallintakeinoja siihen hän on oppinut käyttämään tähän mennessä.
Kelpoisuusluokkia olisi kolme: A, B ja C. Kutsuttu ohjattaisiin sitten luokan mukaan:
A: Äänestyskelpoisuus ja lupa tuottaa aineistoa julkiseen keskusteluun
B: 12 askeleen vieroitushoito riippuvuuksista (ml. ylikorostunut kulutuskäyttäytyminen)
C: Välitön siirtyminen psykoterapiaan