Kulttuurinen muutos näköpiirissä?
BIOS-tutkimusryhmä julkaisi juuri melkoisen pläjäyksen tietoa ekologiseksi jälleenrakentamiseksi kutsumastaan ideasta eli siitä, minkälaisia yhteiskunnallisia muutoksia tarvitaan viheliäisten ongelmien ratkaisemiseksi. Pureskeltavaa riittää. Nyt ei kun poliitikot ja muut päättäjät lukemaan ja vetäytymään kammioihinsa pohtimaan uusiksi omaa yhteiskunnallista ajatteluaan.
Yksi osa kirjoitusta käsittelee kulttuurista muutosta. Se onkin avainasemassa tässä, koska kansalaisten asenteilla on kuin onkin suuri vaikutus siihen, miten ekologinen jälleenrakennus saadaan liikkeelle.
Se vaikuttaa poliitikkoihin siten, että heidän on tunnistettava uudelleen äänestäjien tarpeet kannatuksen saamiseksi. Se vaikuttaa talouselämään, koska sen pitää tunnistaa uudelleen kansalaisten tarpeet tuotteiden kysyntään tai sen puutteeseen. On siten turha väheksyä yksittäisen ihmisen vastuun ja valintojen merkitystä.
Kulttuurinen muutos tarkoittaa suunnan muutosta ajattelussa ja elämäntavassa. Esimerkkinä tästä voisi olla seuraava.
Talousajattelun hegemonian aikana on korostettu yksilön omaa vastuuta taloudelliseen toimeliaisuuteen. On köyhän oma valinta olla köyhä. Jokainen menestyy kun vain yrittää tarpeeksi. Jos ei löydy työpaikkaa, aina voi ruveta yrittäjäksi. Tuet laiskistavat ihmisiä ja he jäävät sohvalle makaamaan.
Kulttuurisen muutoksen jälkeen talousajattelun hegemonia murtuu ja tilalle tulee ekologinen sivistys. Silloin korostuu yksilön oma vastuu ekologisesta elämäntavasta. On jokaisen oma valinta kuluttaa vähemmän. Jokainen pystyy toimimaan ekologisesti kun vain yrittää tarpeeksi. Jos ei löydy shoppailtavaa, aina voi lukea hyviä kirjoja. Kulutushärpäkkeiden käyttö laiskistaa ihmisiä ja he eivät enää itse osaa pitää huolta tavaroistaan.