Kollektiivinen häpeämättömyys
Eilen oli Hesarissa lyhyt, mutta sitäkin merkillisempi kirjoitus. Urheilutoimittaja pohtii ja kysyy itseltään, että pitäisikö hänen moottoriurheilusta uutisoidessaan myös mainita ilmastokriisistä. Vaihtoehtoja miettiessään hänelle ei tule mieleen, että jospa jättäisi kokonaan kirjoittamatta. On aika hämmentävää uutismedioilta välittää samalla kanavalla joskus jopa peräkkäin niinkin ristiriitaisia aiheita. Vastuullista journalismia?
Moottoriurheilukilpailut ovat heijastus menneeltä ajalta. Rooman valtakunnassa jo gladiaattorit mittailivat voimiaan ja keskiajalla ritarit taittoivat peistä turnauksissa. Moottoriurheilu on hyvin maskuliininen laji. Naisia ei juuri pääse näihin miehisiin taistoihin, joissa adrenaliini ja testosteroni virtaavat. Kuin korostaakseen tätä miehisyyden riemua voittajat sitten kannattajiensa riemuksi antavat mahlan virrata toistensa päälle podiumilla magnumkokoisten fallosten tuottamina suihkuina.
Palataanpa ilmastokriisiin. Onko moottoriurheilu sitten ilmaston kannalta ongelma? Yleisin vastaus lienee se, että vaikka urheilumuoto lopetettaisiin, niin sillä ei ole vaikutusta ilmaston lämpenemiseen, koska Kiina ja Intia. Ajatellaan myös, että yksittäisen ihmisen valinnat eivät vaikuta yhtään mihinkään. Tätä jälkimmäistä ajatuslogiikkaa voisi kuitenkin katsoa hieman toisestakin perspektiivistä.
Ajatellaan, että edellä mainittu homoeroottinen rituaali kehittyisikin sellaiseksi, että länsimaissa alettaisiin harrastaa yleisesti julkista masturbointia. Se sitten leviäisi globaalisti aivan kuten muutkin elämäntapoihimme liittyvät eettisesti kyseenalaiset toimet ovat tehneet. Vieläkö joku ajattelisi, että oman harrastuksen lopettamisella ei olisi mitään merkitystä, joten antaa palaa vaan?
Kysymys ei siis ole omien toimien vaikutuksista, vaan oman eettisen vakaumuksen ohjaamista valinnoista. Nyt tuiki tarpeellisen elämänmuutoksen esteenä viheliäisten ongelmien torjumiseksi on kollektiivinen häpeämättömyys, josta onkin tullut hyve. Toimittajilta se on mennyt täysin ohi.