Jotkut luo, toiset tuhoaa

19.06.2020

Ihminen on kehittänyt teknologiaa moniin tarkoituksiin: helpottamaan arkea, tehostamaan tuotantoa ja suojelemaan vaaroilta. Teknologian avulla ihminen pystyy myös tuhoamaan muita eliölajeja (ja toisiaankin) valtavissa mittasuhteissa halutessaan. Yksi esimerkki näistä on hyttysansa.

Hyttysansojen teknologia tuhoavuuden suhteen vaihtelee ja tuhoavimmat pystyvät eliminoimaan kaikki lentävät ja verta imevät hyönteiset mainosten mukaan jopa 4.000 m2 alueelta. Tavallinen omakotitalon pihapiiri taitaa olla siinä vajaat 1.000 m2, joten tuo laite pystyisi pitämään huolta naapureidenkin mielenrauhasta koko kesän ajan heidän grillatessaan pihoillaan makkaraa ja muita herkkuja.

Hyttysansa kuvaakin hyvin ihmisen luontosuhdetta. Se mikä ei miellytä, pitää aina tuhota. Mökillä pidetään huolta, että maisema järvelle on saatavilla aina olohuoneen ikkunasta, joten puut kannattaa kaataa pois silmistä. Terassia varten pitää raivata ensin kasvillisuus pois, sitten jyrätään maa-alue sileäksi, käydään ostamassa tarpeelliset säänkestävät puurakenteet, jotka on saatu aikanaan kaatamalla metsää jossain muualla ja sitä varten on tietty pitänyt rakentaa tiet, sahat, varastotilat, myymälät ja muut tarpeelliset raivamalla tilaa luonnosta tuhoamalla kasvillisuutta ja siten muidenkin lajien elinympäristöjä.

Ja nyt sitten, jotta siellä terassilla voisi istua ilman häiritseviä ötököitä, hankitaan laite, joka houkuttelee itikat luokseen ja imee ne kuivumaan ja kuolemaan pois häiritsemästä ihmisiä grillaamassa makkaraa, jota on tuotettu tappamalla eläimiä, joiden kasvattamiseen on ensin tuhottu monipuolisia elinympäristöjä, jotta eläinten tarvitsemaa ravintoa voidaan tuottaa tehokkaammin teknologian avulla.

Harmi vaan, että samalla tuo hukkaan heitetty itikoista kerätty biomassa jää muiden eliölajien kuten joidenkin pikkulintujen ruokavaliosta pois, joten ne joutuvat etsimään jonkun toisen kolkan uuden elämän luomista varten.