Helppoa kuin heinänteko
Uutisten tekeminen on tänä päivänä helppoa. Urheilu-uutisia
generoivat jo robotit. Hallitusta voi nyt ainakin haukkua aina jostain.
Toimitusten ulkopuoliset kolumnistit jonottavat sisään mielipidetykitystensä
kanssa. Sotauutiset ja korona ovat toimittajien mielestä selviä lukumagneetteja.
Venäjä hyökkää. Koronatartunnat ovat nousussa/laskussa. Hoh-hoijaa.
Sitten on kaksi asiantuntijaryhmää, joista voi aina saada jonkun kommentoimaan oikeastaan mitä tahansa elämän aluetta: ekonomistit ja tutkijat.
Tv-uutisiin voi aina kutsua päivystävän ekonomistin kertomaan ennusteen taloustieteen näkökulmasta. Koska talousajattelu on niin syvälle juurtunut (juurretettu) ihmisten mieliin, kukapa olisi luotettavampi asiantuntija kertomaan kansalaisille miten asiat ovat tai miten niiden pitäisi olla. 'Taloustiedehän' on laajentunut kattamaan jo lähes kaiken kuvitellun ihmisen toiminnan, joten näitä nykyajan kaikkitietäviä oraakkeleita kuunnellaan tarkalla korvalla.
Ja, jos ei päivystävä ekonomisti ole heti saatavilla, ainahan voi jostain yliopistosta kaivaa professorin kommentoimaan. Säästyy toimittajaltakin taustatyön tekeminen ja saa samalla uskottavuutta juttuunsa.
Netti/lehti/tv-juttujen tekeminen on siis nykyisin helppoa ja kustannustehokasta. Siitä on varmaan tehty myös jo tutkimus, joten jäämme odottelemaan toimittajan kyhäämää artikkelia. Ja ainahan kannattaa kysyä jonkun pankin pääekonomistin näkemystä tästäkin aiheesta.
Avainsanoja uutisen skippaamiseen:
Ekonomisti, pääekonomisti
EK, EVA, ETLA
X on menestynyt, vaikka...
Tutkija, professori, asiantuntija
Koronatartunta
Venäjä hyökkää
Mielipidekysely
Eduskunnan kyselytunti
Teemu Muhonen, Marko Junkkari
Kaikki urheilulajit